واکاوی رفتار بهداشتی نسبت به استفاده از آفت‌کش‌ها (مورد: کشاورزان شهرستان خرم‌آباد)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی، ، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران ، کرج، ایران

2 کارشناسی ارشد بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

3 دانشجوی دکتری گروه ترویج و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

4 عضو هیات علمی استادیار گروه توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

چکیده

رشد روزافزون جمعیت و نیاز مبرم به افزایش تولیدات کشاورزی، ارتباط نزدیکی با افزایش استفاده از سموم شیمیایی از جمله آفت‌کش‌ها دارد. قرار گرفتن در معرض سموم اثرات مضری بر سلامت انسان و محیط­زیست دارد و همچنین، اثرات نامطلوب بهداشتی زیادی بر­جای می‏گذارد. بنابراین، برای جلوگیری از این اثرات منفی و مضراتی که بر کشاورزان که روزانه در معرض آن قرار دارند اقدامات جدی در این زمینه لازم است. از آن­جا که رفتار بهداشتی کشاورزان در استفاده از سموم شیمیایی یک ضرورت است؛ هدف این پژهش تحلیل رفتار بهداشتی کشاورزان شهرستان خرم‌آباد در استفاده از سموم آفت‌کش بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کشاورزان شهرستان خرم آباد بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان نمونه‎ای به حجم 150 نفر برآورد گردید. ابزار گرداوری داده­ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی ابزار تحقیق توسط متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج نشان داد که متغیرهای دانش با 43/0، نگرش با60/0و بیماری با 29/0 توانستند به­طور مستقیم بر رفتار بهداشتی کشاورزان تاثیر بگذارند. استفاده از رسانه‌های جمعی، شبکه­های اجتماعی مجازی، برگزاری نشست­های حضوری متشکل از کارشناسان کشاورزی و بهداشت سلامت، کشاورزان پیشرو و معتمد، بهره‌برداری از مراکز فروش سموم و آفت‌کش‌ها به­عنوان فرصت آموزشی و نیز افزایش دسترسی و دستیابی کشاورزان به برخی وسایل مورد نیاز برای نهادینه کردن رفتار بهداشتی و ایمن کشاورزان در زمینه اصول و روش‌های مدیریت سموم و آفت‌کش‌ها پیشنهاد می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


  1. Abang, A. F., Kouamé, C. M., Abang, M., Hanna, R., & Fotso, A. K. (2014). Assessing vegetable farmer knowledge of diseases and insect pests of vegetable and management practices under tropical conditions. International Journal of Vegetable Science20(3), 240-253.
  2. Abdollahzade, G., Sharifzadeh, M., & Ghadami Amri, Z. (2016). Assessing the awareness of rice farmers in Sari about the consequences of using chemical pesticides and its health risks in the crop year. Iranian Journal of Health & Environment, 9(4), 545-558. (In Farsi).
  3. Al-Zain, B. F., & Mosalami, J. (2014). Pesticides usage, perceptions, practices and health effects among farmers in North Gaza, Palestine. Indian Journal of Applied Research4(6), 17-22.
  4. Bondori, A. M., Bagheri, A., & Sookhtanlou, M. (2019). Analysis of Moghan Plain Farmers’ Health-safety Behavior towards Using Chemical Pesticides. Iran Agricultural Extension and Education Journal, 14 (2), 161-183. (In Farsi).
  5. Chen, R., Huang, J., & Qiao, F. (2013). Farmers' knowledge on pest management and pesticide use in Bt cotton production in china. China Economic Review27, 15-24.
  6. Costa, C., Silva, S., Coelho, P., Roma-Torres, J., Teixeira, J. P., & Mayan, O. (2007). Micronucleus analysis in a Portuguese population exposed to pesticides: preliminary survey. International Journal of Hygiene and Environmental Health210(3-4), 415-418.
  7. Darab, H., Soleymanpour, R. & Zolfi E. (2010). The training set of toxins and methods of fight against insects and rodents. Urmia University of Medical Sciences (training pamphlet), deputy of Health affair, Department of public and Occupational Health. (In Farsi). At: http://www.sbmu.ac.ir/uploads/Zedeofoni_konande.pdf
  8. Erbaugh, J. M., Donnermeyer, J., & Kyamanywa, S. (2002). Factors associated with the use of pesticides in Uganda: Strategic Options for targeting integrated pest management (IPM) programs. Journal of International Agricultural and Extension Education9(2), 23-28.
  9. Eyvazi, A., & Pournajaf, A. (2004). Epidemiology of field poisoning with Pesticides in farmers in Elam province. Journal of Elam university of Medical Science44(83), 40-45.
  10. Fan, L., Niu, H., Yang, X., Qin, W., Bento, C. P., Ritsema, C. J., & Geissen, V. (2015). Factors affecting farmers' behaviour in pesticide use: Insights from a field study in northern China. Science of the Total Environment537, 360-368.
  11. Fianko, J. R., Donkor, A., Lowor, S. T., & Yeboah, P. O. (2011). Agrochemicals and the Ghanaian environment, a review. Journal of Environmental Protection2(03), 221.
  12. Garcia, A. M. (2003). Pesticide exposure and women's health. American journal of industrial medicine, 44(6), 584-94.
  13. Ghafari, M., & Zarabi, M., Sh. S. (2007). The pesticides and their used facilities. Ministry of Health and Medical Education, the Center for Environmental Health and Work. (In Farsi).
  14. Ghalavandi, S. (2015). Investigating of knowledge, attitude and safety behavior of farmers in Andimeshk city in the use of chemical pesticides. Master Thesis, Agricultural Extension and Education, Shushtar Branch of Azad University. (In Farsi).
  15. Ghasemi, S., & Karami, E. (2009). Attitudes and behaviors about pesticides use among greenhouse workers in Fars province. Journal of Agricultural Economics and Development23(1), 28-40.
  16. Hashemi, S. M., Rostami, R., Hashemi, M. K., & Damalas, C. A. (2012). Pesticide use and risk perceptions among farmers in southwest Iran. Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal18(2), 456-470.
  17. Hooshmandan Moghaddam Fard, Z., & Shams, A. (2016). Factors affecting pesticide consumption behavior of greenhouse owners in Zanjan province. Iranian Agricultural Extension and Education Journal12(1), 119-131. (In Farsi).
  18. Hosseini, M., Kharzani, Z., Ghaneian, M., Dehvari, M., Momayezi, M. (2018). Knowledge, Attitude and Practice of Women in Relation to Health Hazards, Proper Method of Maintenance and Use of Pesticides at Home in Yazd. Journal of Health, 9(4), 442-452. (In Farsi).
  19. Houbraken, M., Bauweraerts, I., Fevery, D., Van Labeke, M. C., & Spanoghe, P. (2016). Pesticide knowledge and practice among horticultural workers in the Lâm Đồng region, Vietnam: A case study of chrysanthemum and strawberries. Science of the Total Environment550, 1001-1009.
  20. Ibitayo, O. O. (2006). Egyptian farmers' attitudes and behaviors regarding agricultural pesticides: implications for pesticide risk communication. Risk Analysis26(4), 989-995.
  21. Idowu, A. A., Sowe, A., Bah, A. K., Kuyateh, M., Anthony, A., & Oyelakin, O. (2017). Knowledge, attitudes and practices associated with pesticide use among horticultural farmers of Banjulinding and Lamin of the Gambia. African Journal of Chemical Education7(2), 2-17.
  22. Isin, S., & Yildirim, I. (2007). Fruit-growers’ perceptions on the harmful effects of pesticides and their reflection on practices: The case of Kemalpasa, Turkey. Crop Protection26(7), 917-922.
  23. Jallow, M. F., Awadh, D. G., Albaho, M. S., Devi, V. Y., & Thomas, B. M. (2017). Pesticide knowledge and safety practices among farm workers in Kuwait: Results of a survey. International Journal of Environmental Research and Public Health14(4), 340.
  24. Jefferson, R. D., Goans, R. E., Blain, P. G., & Thomas, S. H. (2009). Diagnosis and treatment of polonium poisoning. Clinical Toxicology47(5), 379-392.
  25. Karunamoorthi, K., Mohammed, M., & Wassie, F. (2012). Knowledge and practices of farmers with reference to pesticide management: implications on human health. Archives of Environmental & Occupational Health67(2), 109-116.
  26. Koh, D., & Jeyaratnam, J. (1996). Pesticides hazards in developing countries. Science of the Total Environment, 188, 78-85.
  27. Kumari, P.L. (2013). Knowledge and Practices of Safety Use of Pesticides among Farm Workers. Ithaca and London: Cornel University Press.
  28. Lichtenberg, E., & Zimmerman, R. (1999). Information and farmers’ attitudes about pesticides, water quality, and related environmental effects. Agriculture, Ecosystems & Environment73(3), 227-236.
  29. McCauley, L. A., Anger, W. K., Keifer, M., Langley, R., Robson, M. G., & Rohlman, D. (2006). Studying health outcomes in farmworker populations exposed to pesticides. Environmental Health Perspectives114(6), 953-960.
  30. Mohanty, M. K., Behera, B. K., Jena, S. K., Srikanth, S., Mogane, C., Samal, S., & Behera, A. A. (2013). Knowledge attitude and practice of pesticide use among agricultural workers in Puducherry, South India. Journal of Forensic and Legal Medicine20(8), 1028-1031.
  31. Nabati P. (2010). Head of Chemical Industries, Non metallic industry office and representative of the ministry of Industries and Mines in the coordination center for science and technology of pesticides. Status report of pest's industry in the country.
  32. Recena, M. C. P., Caldas, E. D., Pires, D. X., & Pontes, E. R. J. (2006). Pesticides exposure in Culturama, Brazil—knowledge, attitudes, and practices. Environmental Research102(2), 230-236.
  33. Sa’ed, H. Z., Sawalha, A. F., Sweileh, W. M., Awang, R., Al-Khalil, S. I., Al-Jabi, S. W., & Bsharat, N. M. (2010). Knowledge and practices of pesticide use among farm workers in the West Bank, Palestine: safety implications. Environmental health and Preventive Medicine15(4), 252-261.
  34. Sankoh, A. I., Whittle, R., Semple, K. T., Jones, K. C., & Sweetman, A. J. (2016). An assessment of the impacts of pesticide use on the environment and health of rice farmers in Sierra Leone. Environment International94, 458-466.
  35. Taghadosinejad, F. (2008). Clinical Toxilogy and Poisoning (diagnosis and treatment). 2 ed. Tehran: Abnus publisher. 348-349.
  36. Tofolo, C., Fuentefria, A. M., Farias, F. M., Machado, M. M., & Oliveira, L. F. S. (2014). Contributing factors for farm workers’ exposure to pesticides in the west of the state of Santa Catarina, Brazil. Acta Scientiarum. Health Sciences36(2), 153-159.
  37. Yazdi, Z., Sarreshtedari, M., & Zohal, M. A. (2010). Respiratory disease in workers exposed to organophosphate materials. Journal of School of Medicine, Mashhad University of Medical Science, 4, 206-213.

Yuantari, M. G., Van Gestel, C. A., Van Straalen, N. M., Widianarko, B., Sunoko, H. R., & Shobib, M. N. (2015). Knowledge, attitude, and practice of Indonesian farmers regarding the use of personal protective equipment against pesticide exposure. Environmental Monitoring and Assessment187(3), 1-7