امروزه با توجه به محدودیت منابع تولید موجود در کشور، استفاده از فناوریهای نوین نقش مهمی در صرفهجویی مصرف نهادهها، افزایش بهرهوری و بهبود مزیت نسبی در تولید محصولات کشاورزی دارد. در این راستا، زیست فناوری از اهمیت ویژهای برخوردار است. لذا با توجه به اهمیت موضوع و فقدان مطالعهای در زمینه اثر به کارگیری فناوری زیستی در مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی، تحقیق حاضر با هدف تعیین شاخصهای مزیت نسبی تولید ناشی از ورود بیوتکنولوژی به عرصه تولید محصولات گندم و ذرت در استان فارس انجام شده است. بر این اساس با توجه به اطلاعات در دسترس از انواع کودهای زیستی و ترکیبات مختلف آن با کود شیمیایی، در چندین سناریو، شاخصهای مزیت نسبی شامل DRC، SCB و NSP برای دو محصول منتخب، در سال 1392 محاسبه گردید. نتایج بیانگر آن است که کاربرد کود زیستی به عنوان مکمل و یا جایگزینی با بخشی از کود شیمیایی(50درصد و 100 درصد)، منجر به بهبود شاخصهای مزیت نسبی میشود، به طوری که شاخص DRC گندم از 13/1در سناریو(1) به 49/0 در سناریو (4) کاهش مییابد. همچنین در رابطه با ذرت نیز تلفیق کود زیستی با کود شیمیایی منجر به کاهش شاخص DRC از 28/0 در سناریو(1) به 15/0 در سناریو (4)، میشود. شاخصهای SCB و NSP نیز بهبود مزیت نسبی تولید گندم و ذرت را در اثر جایگزینی کود زیستی با کود شیمیایی بیان مینماید. بنابراین با توجه به نتایج، استفاده از زیست فناوری در مدیریت تلفیقی تغذیه، عملا موجب بهبود تغییرات هزینه تولید میگردد. لذا انتظار میرود با ترویج این قبیل فناوری بتوان به اقتصادیتر شدن فرایند تولید در بخش کشاورزی کمک نمود.
عابدی, سمانه. (1395). بررسی مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی مبتنی بر زیست فناوری (مطالعه موردی: گندم و ذرت در استان فارس). تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران, 47(3), 569-579. doi: 10.22059/ijaedr.2016.60225
MLA
سمانه عابدی. "بررسی مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی مبتنی بر زیست فناوری (مطالعه موردی: گندم و ذرت در استان فارس)", تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران, 47, 3, 1395, 569-579. doi: 10.22059/ijaedr.2016.60225
HARVARD
عابدی, سمانه. (1395). 'بررسی مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی مبتنی بر زیست فناوری (مطالعه موردی: گندم و ذرت در استان فارس)', تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران, 47(3), pp. 569-579. doi: 10.22059/ijaedr.2016.60225
VANCOUVER
عابدی, سمانه. بررسی مزیت نسبی تولید محصولات کشاورزی مبتنی بر زیست فناوری (مطالعه موردی: گندم و ذرت در استان فارس). تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران, 1395; 47(3): 569-579. doi: 10.22059/ijaedr.2016.60225