تعیین‌کننده های امنیت غذایی خانوارهای عشایر ایل قشقایی در استان فارس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ النحصیل کارشناسی ارشد ، اقتصاد کشاورزی-دانشکده کشاورزی- دانشگاه شیراز- شیراز-ایران

2 اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

10.22059/ijaedr.2023.348893.669179

چکیده

امنیت غذایی یکی از شاخص های سنجش توسعه اقتصادی جوامع است. جامعه عشایری با تولید 30درصد گوشت قرمز کشور در تامین امنیت غذایی جامعه نقش دارد، اما بررسی سطح تغذیه و امنیت غذایی این جامعه تولید کننده کمتر مورد توجه بوده است. در مطالعه حاضر، امنیت غذایی خانوارهای ایل قشقایی با شاخص FCS محاسبه و تعیین کننده های امنیت غذایی این گروه خانوارها با الگوی لاجیت ترتیبی مشخص گردید. داده ها از طریق نمونه گیری تصادفی، مصاحبه رو در رو 250 پرسشنامه در دوره قشلاق سال 1399 تکمیل شد. نتایج نشان داد که 6/33درصد از خانوارها دارای امنیت غذایی بالا، 2/29 درصد دارای امنیت غذایی پایین و 2/37درصد ناامنی غذایی دارند. متغیرهای درآمد، تعداد دام، تنوع درآمد، دسترسی به زیرساخت ها، تحصیلات سرپرست خانوار و اتومبیل شخصی، با امنیت غذایی خانوار نسبت مستقیم و متغیرهای بعد خانوار، نسبت وابستگی و فاصله منطقه عشایری تا بازار مواد غذایی با امنیت غذایی خانوار نسبت معکوس دارند. تنوع درآمد و دسترسی به زیرساخت ها بیشترین تاثیر مثبت و نسبت وابستگی و بعد خانوار بیشترین تاثیر منفی را بر امنیت غذایی خانوارها دارند. توسعه دسترسی به زیرساخت های اصلی (آب پایدار، برق، خانه بهداشت سیار و تلفن همراه)، ارتقاء سطح تحصیلات، ترویج مشاغلی غیر از دامداری و آموزش های ترویجی در انتخاب رژیم غذایی به خانوارهای ایل قشقایی پیشنهاد گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات