تعیین مکان‌های مناسب برای ایجاد ظرفیت‌های جدید تولید گوشت مرغ با هدف کاهش هزینه جابجایی این محصول در شبکه تولید و توزیع

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه اقتصادکشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 گروه اقتصادکشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

گوشت مرغ یک منبع مهم تامین پروتئین در سبد غذایی خانوارها است. لذا، برنامه‌ریزی برای تامین مقدار کافی و به موقع این فرآورده غذایی بسیار ضروری و با اهمیت است؛ اما ساخت ظرفیت‌های تولیدی جدید سرمایه‌گذاری زمان‌بر است که می‌بایست به صورت تدریجی و بر اساس پیش‌بینی تقاضا در طول زمان صورت پذیرد. هدف از این مطالعه تعیین مکان‌های مناسب ساخت ظرفیت‌های جدید برای تامین تقاضای این محصول در افق 1415 در کشور با هدف حداقل‌سازی هزینه حمل و نقل در شبکه تولید و توزیع گوشت مرغ است. برای تامین این هدف، مکان‌های واحدهای پرورش مرغ با استفاده از الگوی برنامه‌ریزی حمل و نقل باید به گونه‌ای تعیین شود که گوشت مرغ مورد نیاز در هر شهرستان از نزدیک‌ترین کشتارگاه تامین و مرغ زنده تولیدی مرغداری‌ها نیز به نزدیک‌ترین کشتارگاه ارسال ‌شود. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد، برای تامین تقاضای گوشت مرغ در افق 1415 نیاز به ایجاد ظرفیت جدید برای پرورش 113 میلیون جوجه یک‌روزه است. بر اساس نتایج این مطالعه، برای کمک به تکمیل زنجیره تولید گوشت مرغ و به حداقل رساندن هزینه حمل و نقل در زنجیره، ظرفیت‌های جدید می‌بایست در 22 شهرستان در 6 استان کشور شامل استان‌های خراسان رضوی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان احداث شود. این نتایج می‌تواند راهنمای خوبی برای سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان بخش برای توسعه ظرفیت‌های جدید تولید گوشت مرغ در کشور باشد. همچنین، مکان‌های مشخص شده در این مطالعه برای توسعه مرغداری‌های جدید می‌تواند مورد استفاده نهادهای مالی برای تامین اعتبار سرمایه‌گذاری در این زمینه باشد؛ بنابراین، ارزش دارد که هم برنامه‌ریزان و هم تامین‌کنندگان منابع مالی به این نتایج توجه داشته باشند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Extended Abstract

Introduction

Chicken meat is an important source of protein supply in the household food basket. Therefore, planning for timely and adequate supply of this food product is very necessary and important. The projected demand for chicken meat in the horizon of 1415, revealed that a new capacity for growing 113 million one-day chicks has to be created all over the country. The purpose of this study is to determine the appropriate locations for building new broiler farms to meet the demand for this product in the horizon 1415 with the aim of minimizing transportation costs in the chicken meat production and distribution network.

 

 

Methodology

Building new production capacity is a time-consuming investment that should be undertaken gradually based on the prediction of demand over time. To reach the already mentioned aim, these new poultry farms have to be located in places where the meat demand in each city can be supplied from the nearest slaughterhouse and the chicken grown by the poultry farms can be sent to the nearest slaughterhouse. However, the existing farms and slaughterhouses are the main constraint in locating the new farms that satisfy the cost minimization objective. Thus, we are facing a constraint cost minimization problem which can appropriately be solved by transportation mathematical programming methodology, using data on transportation cost per kilometres, distances among poultry farms and slaughterhouses, capacities of poultry farms and slaughterhouses, and projected demand for poultry meat products in different cities of Iran.

 

Results and discussion

Results of this study indicate that, to meet the demand for chicken meat in the horizon of 1415, it is necessary to create a new capacity for growing 113 million one day chicks all over the country. Based on the result of this study, to complete the chicken meat production chain and minimize transportation costs in the chain, the new capacities should be distributed over 22 cities in 6 provinces, including, Khuzestan Razavi, Sistan and Baluchestan, Fars, Kerman, Kohkiluyeh and Boyer-Ahmad, And Hormozgan provinces. The complete list of all 22 cities are presented in table 2. In the paper.  

 

Conclusion and suggestions

Results provided by this study are good guidance for the policy makers and planners in developing new chicken meat production capacities in Iran. The investors also can be benefited from these results, as the most appropriate places were specified in this study. In addition, the locations specified by this study, as the best places for building new capacities, can be used by financial institutions in financing poultry farms investment in the country. Thus, it is worth considering the results of this study by policy makers, investors and financial institutions.

Agricultural Jihad Organization in Iran. (2020). Agricultural Statistics of 2019 (2th) edition. www.maj.ir. (In Persian)
Aslam, H. B., Alarcon, P., Yaqub, T., Iqbal, M., & Häsler, B. (2020). A value chain approach to characterize the chicken sub-sector in Pakistan. Journal Frontiers in Veterinary Science, 7(3), 361-375.
Baecke, E., Rogiers, G., De Cock, L., & Van Huylenbroeck, G. (2002). The supply chain and conversion to organic farming in Belgium or the story of the egg and the chicken. British Food Journal, 104(3/4/5), 163-174.‏
Bravo, J. J., & Vidal, C. J. (2013). Freight transportation function in supply chain optimization models: A critical review of recent trends. Expert Systems with Applications, 40(17), 6742-6757.
Ganji Zahraei, H. (2018). Presenting the demand model for transporting perishable goods on the country's roads and estimating it using panel data. Journal of Road Research, 25 (4), 67-74.(In Persian)
Ghorbani, M. Dehghanian, S. (2003). Investigating the marketing efficiency of broiler in Khorasan province. Agricultural Sciences and Industries, 17(1), 125-134. (In Persian)
Heydari, J., Zreiyan Khosro Mazrae, R., Heydari, E., Hezarkhani, B., & Karimi, R. (2019). Modeling the factors affecting on price fluctuations in the chicken meat supply Chain: A system dynamics approach. Journal of Agricultural Economics Research. 12(2). 237-262. (In Persian).
Jacxsens, L., Uyttendaele, M., Devlieghere, F., Rovira, J., Gomez, S. O., & Luning, P. A. (2010). Food safety performance indicators to benchmark food safety output of food safety management systems. International Journal of Food Microbiology, 141(3), 180-187.
Khatun, R., Ahmed, S., Hasan, M. A., Islam, M. S., Uddin, A. S. M. A., & Mahmud, M. S. (2016). Value chain analysis of processed poultry products (egg and meat) in some selected areas of Bangladesh. American Journal of Rural Development, 4(3), 65-70.
Lubandi, C., Lwasa, S., Kugonza, D., Brian, B. M., Nadiope, G., & Okot, M. W. (2019). Analysis of indigenous chicken value chain in Uganda. African Journal of Rural Development, 3(3), 895-912.
Mack, O, N. Donald, D, B. (1990). Commercial chicken production manual (4th). New York, Van Nostrand Reinhol.
Mohtashami, T. (2011). Forecasting the gap between supply and demand of Iran's major agricultural products. Ph. D. Thesis. University of Tehran, Iran. (In Persian)
Oguttu, J. W., McCrindle, C. M., Makita, K., & Grace, D. (2014). Investigation of the food value chain of ready-to-eat chicken and the associated risk for staphylococcal food poisoning Tshwane Metropole, South Africa. Food Control, 45, 87-94.
Paluch, M, Lavaei Adriani, R.(2020). Pathology of integrated chicken meat production chains: A case study in Mazandaran province. Iranian Agricultural Economics and Development Research, 2016; 51 (3): 531-550. (In Persian)
Porookani, kh. (2019). Hen Industrial Supply Chain Study in Kermanshah Province. (Determination of lost Segments, Economic Size of every segment and Projecting). M.A.Thesis. Razi University, Iran. (In Persian)
Riahi daricheh, F. (2015). Investigating the structure of chicken meat transportation and supply pattern in Tehran (Case study: Tehran Municipality Fruit and Vegetable Markets Organization). M.A.Thesis .University of Tehran, Iran. (In Persian)
Statistical Center of Iran (2019), General census of population and housing in 2016.www.amar.org.ir.
Statistical Center of Iran (2020), household expenditure-income plan for 2019. www.amar.org.ir. (In Persian)
Zanjani, A., & Karimi, S. M. (2015). Factors affecting of vertical integration of the poultry industry, Case study: Sari city. Animal Science Journal, 109(28), 163–174. (In Persian).