بررسی عوامل مؤثر بر تمایل رفتاری کارشناسان کشاورزی استان خوزستان نسبت به ترویج و توسعه سوخت‌های زیستی در راستای توسعه روستایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی ارشد توسه روستایی/ دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

2 استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

3 استادیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

4 استادیار گروه مکانیزاسیون و ماشین آلات کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

انرژی­های زیستی مزایای گسترده و متنوعی برای مناطق روستایی به خصوص در کشورهای درحال توسعه دارند. آموزش و ارتباطات می­تواند یک کاتالیزور مهم برای پذیرش سوخت­های زیستی باشد که در آن نقش متخصصان کشاورزی و کارشناسان بسیار مهم است. متخصصان و کارشناسان کشاورزی منبع مهمی از اطلاعات برای کشاورزان هستند و می­توانند پذیرش نوآوری را تسهیل و یا نفوذ آنها را محدود کنند. هدف این مطالعه، بررسی عوامل مؤثر بر تمایل کارشناسان نسبت به ترویج و توسعه سوخت­های زیستی جهت افزایش پذیرش سوخت­های زیستی در میان کشاورزان ایرانی است. نمونه پژوهش بر اساس نمونه­گیری طبقه­ای تصادفی سهمیه­ای انتخاب شد (288 =n). نتایج نشان داد که نگرش و هنجار اخلاقی به­طور مستقیم تمایل به سمت گسترش و توسعه سوخت­های زیستی را تحت تأثیر قرار می­دهند. در حالی که منافع و درک نوآوری به طور غیر مستقیم بر آن تأثیر می­گذارند. همچنین، نتایج نشان داد، متغیرهای منافع درک شده، درک نوآوری، عدالت و هنجار اخلاقی در مجموع می­توانند 37 درصد از تمایل کارشناسان کشاورزی را نسبت به گسترش و توسعه سوخت­های زیستی تبیین ­کنند.

کلیدواژه‌ها


  1. Aleksejeva, I. (2014). EU Experts’ Attitude towards Use of GMO in Food and Feed and Other Industries. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 110, 494-501.‏
  2. Ardehali, M. M. (2006). Rural energy development in Iran: non-renewable and renewable resources. Renewable energy, 31(5), 655-662.‏ (In Farsi)
  3. Azadi, H. Kosravipour, B and Yazdanpanah, M. (2014). Identifying the Influencing Factors on Intention toward Mixed Crop Livestock System in Kohdasht District. Iranian Agricultural Extension and Education Journal, (10)2, 17-29. (In Farsi)
  4. Bamberg, S. (2013). Changing environmentally harmful behaviors: A stage model of self-regulated behavioral change. Journal of Environmental Psychology, 34, 151-159.
  5. Bamberg, S., & Möser, G. (2007). Twenty years after Hines, Hungerford, and Tomera: A new meta-analysis of psycho-social determinants of pro-environmental behaviour. Journal of Environmental Psychology, 27(1), 14-25.
  6. Bang, H. K., Ellinger, A. E., Hadjimarcou, J., &
  7. Crano WD, Prislin P. Attitudes and persuasion. Annual Review of Psychology.2006; 57:345–74.
  8. Demirbas, A. (2008). Biofuels sources, biofuel policy, biofuel economy and global biofuel projections. Energy conversion and management, 49(8), 2106-2116.
  9. Demirbas, A. (2009). Political, economic and environmental impacts of biofuels: A review. Applied Energy, 86, S108-S117.

10. Demirbas, A. H., & Demirbas, I. (2007). Importance of rural bioenergy for developing countries. Energy Conversion and Management, 48(8), 2386-2398.

11. Falah, S., Porazizy, M. & rostami, S. (2014). Necessary and the potential to produce biofuels from remnants of grain in the country. Iranian Journal of Energy, (17)1, 65-74.

12. Ghasemi, S., Karami, E., & Azadi, H. (2013). Knowledge, Attitudes and Behavioral Intentions of Agricultural Professionals toward Genetically Modified (GM) Foods: A Case Study in Southwest Iran. Science and Engineering Ethics, 19(3), 1201-1227.

13. Halder, P., Prokop, P., Chang, C. Y., Usak, M., Pietarinen, J., Havu-Nuutinen, S., & Cakir, M. (2012). International survey on bioenergy knowledge, perceptions, and attitudes among young citizens. BioEnergy research, 5(1), 247-261.

14. Hassan, M. H., & Kalam, M. A. (2013). An overview of biofuel as a renewable energy   source: development and challenges. Procedia Engineering, 56, 39-53.

15. Huijts, N. M. A., Molin, E. J. E., & Steg, L. (2012). Psychological factors influencing sustainable energy technology acceptance: A review-based comprehensive framework. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 16(1), 525-531.‏

16. Karami, Sh., Karami, A. And Zamani, Gh. (2012). Factors influencing stakeholder attitudes towards the use of agricultural water desalination plant in Bushehr Province. Iranian Agricultural Extension and Education Journal, (8)2, 1-17. (In Farsi)

 

  1. Kleinschmit, J. (2007). Biofueling rural development: Making the case for linking biofuel production to rural revitalization. Carsey Institute. Policy Brief No. 5

18. Koh, L. P., & Ghazoul, J. (2008). Biofuels, biodiversity, and people: understanding the conflicts and finding opportunities. Biological conservation, 141(10), 2450-2460.

19. Magnusson, M. K., & Koivisto Hursti, U. K. (2002). Consumer attitudes towards genetically modified foods. Appetite, 39(1), 9-24.‏

20. Malek-Saeidi, H., Rezaei-Moghaddam, K., & Ajili, A. (2012). Professionals' attitudes towards organic farming: the case of Iran. Journal of Agricultural Science and Technology, 14(1), 37-50.‏

21. Monfared, N. (2014). Factors influencing attitudes and behavior experts tend Agriculture Organization of the province towards use of irrigation technology. Iranian Agricultural Extension and Education Journal, (10)2, 91-104. (In Farsi)

22. Msangi, S., Sulser, T., Rosegrant, M., & Valmonte-Santos, R. (2007). Global  scenarios  for biofuels: Impact and implications for food  security and water use. In 10 the annual conference on Global Economic Analysis, Purdue University, Indiana.

  1. Omer, A. M. (2008). Energy, environment and sustainable development. Renewable and sustainable energy reviews, 12(9), 2265-2300.

24. Parcell, J. L., & Westhoff, P. (2006). Economic effects of biofuel production on states and rural communities. Journal of agricultural and applied economics, 38(2), 377.

25. Plieninger, T., Bens, O., & Hüttl, R. F. (2006). Perspectives of bioenergy for agriculture and rural areas. Outlook on Agriculture, 35(2), 123-127.

26. Rezaei-Moghaddam, K, & Salehi, S. (2010). Agricultural specialists’ intention toward precision agriculture technologies: integrating innovation characteristics to technology acceptance model. African Journal of Agricultural Research, 5(11), 1191-1199

27. Sheelanere, P., & Kulshreshtha, S. S. (2013). Sustainable Biofuel Production: Opportunities for Rural Development. International Journal of Environment and Resource, 2(1).

28. Traichal, P. A. (2000). Consumer concern, knowledge, belief, and attitude toward renewable energy: An application of the reasoned action theory. Psychology & Marketing, 17(6), 449-468.

29. Van de Velde, L., Verbeke, W., Popp, M., & Van Huylenbroeck, G. (2010). Trust and perception related to information about biofuels in Belgium. Public Understanding of Science. Public Understand. Sci. 20(5)  (2011) 595–608.

30. Wegener, D. T., & Kelly, J. R. (2008). Social psychological dimensions of bioenergy development and public acceptance. Bioenergy Research, 1(2), 107-117.‏

31. Wheeler, S. (2005). Factors Influencing Agricultural Professionals' Attitudes towards Organic Agriculture and Biotechnology. Doctoral dissertation, ANU, Canberra.

32. Wheeler, S. A. (2007). Contrasting the beliefs of Australian agricultural professionals about the benefits and costs of genetic engineering and organic agriculture. Animal Production Science, 47(12), 1389-1396.‏

33. Wheeler, S. A. (2008a). The barriers to further adoption of organic farming and genetic engineering in Australia: Views of agricultural professionals and their information sources. Renewable agriculture and food systems, 23(02), 161-170.

34. Wheeler, S. A. (2008b). What influences agricultural professionals' views towards organic agriculture?. Ecological Economics, 65(1), 145-154.

Zagata, L. (2012). Consumers’ beliefs and behavioural intentions towards organic food. Evidence from the Czech Republic. Appetite, 59(1), 81-89.