TY - JOUR ID - 82426 TI - برآورد ضایعات آب مجازی ناشی از هدر رفت محصولات در میادین میوه‌ و تره‌بار؛ مطالعه موردی شهر تهران JO - تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران JA - IJAEDR LA - fa SN - 2008-4838 AU - رفیعی, حامد AU - شاه نباتی, نرگس AU - کیانی فیض اباد, زهرا AD - گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 52 IS - 2 SP - 229 EP - 246 KW - آب مجازی KW - صادرات KW - ضایعات KW - محصولات کشاورزی KW - شهر تهران DO - 10.22059/ijaedr.2020.301216.668901 N2 - کمیابی آب چالش اساسی برای توسعه اقتصادی کشور ایران به شمار می­رود. در این راستا به منظور مدیریت آب، کاهش صادرات محصولات کشاورزی آب­بر به­عنوان راه­کار مؤثر پیشنهاد شده است. این درحالی است که ضایعات محصولات کشاورزی در بخش­های مختلف تولید، توزیع و مصرف سبب هد ررفت آب مصرفی در جریان تولید  این محصولات می­گردد. با وجود این واقعیت، بیش از آنکه در کشور، آب مجازی ناشی از این هدر رفت محاسبه و تحلیل شود، صادرات آب مجازی و آسیب­های آن نقد و بررسی شده است. هدف این پژوهش بررسی میزان ضایعات محصولات پرتقال، نارنگی، لیموترش، گریپ­فروت، کیوی، انار، هندوانه، سیب، به، انگور، خیار، گوجه­فرنگی، بادمجان، کدو، پیاز، سیب­زمینی، لوبیاسبز، چغندر، کاهو، کلم، کرفس و سبزیجات و محاسبه هدررفت آب ناشی از آن در سطح میدان تره­بار مرکزی و 18 تره­بار اصلی شهر تهران در سال 1395 است. ضایعات آب مجازی محصولات مذکور از ضرب درصد ضایعات این محصولات در آب مجازی محاسبه شده و با آب مجازی صادراتی مقایسه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، میزان ضایعات آب مجازی محصولات فوق در بخش توزیع تره­بارهای اصلی شهر تهران 296270 مترمکعب محاسبه شد که 16 درصد آب مجازی صادراتی این محصولات است. با توجه به درصد بالای ضایعات آب مجازی در بخش توزیع، پیشنهاد می­شود سیاست­گزاری­ها در این بخش به جای توجه اغراق­آمیز به زیان­های ناشی از صادرات آب مجازی، به اقدامات عملیاتی جهت کاهش ضایعات تولیدات کشاورزی بویژه در بخش توزیع تغییر یابد. UR - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_82426.html L1 - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_82426_61b2c162ad377f5aa306fcff2eadacef.pdf ER -