TY - JOUR ID - 81824 TI - تاثیر درجه آزادسازی تجاری بر امنیت غذایی دراقتصادهای متکی به درآمد نفتی(عضو اوپک) JO - تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران JA - IJAEDR LA - fa SN - 2008-4838 AU - خدابخشی, اکبر AU - گلستانی نسب, رضا AD - استادیار گروه افتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 52 IS - 3 SP - 541 EP - 552 KW - ارزش افزوده KW - تجارت باز KW - پانل دیتای نامتوازن DO - 10.22059/ijaedr.2021.291891.668842 N2 - غذا و تغذیه از جمله نیازهای بنیادی جامعه بشری است که مفهومی فراتر از تأمین فیزیکی غذا دارد. امنیت غذایی تضمین‌کننده سلامت جامعه و بهبود کیفیت سرمایه انسانی است و بهبود کیفیت سرمایه انسانی منجر به توسعه انسانی و درنهایت قرار گرفتن جامعه در مسیر بلندمدت توسعه خواهد شد. از سوی دیگر تجارت بین‌الملل به عنوان یکی از ساز و کارهای موثر در تامین امنیت غذایی کشورها نقش تعیین کننده و کلیدی را ایفا می‌کند. تجارت بین الملل با آزادسازی تجاری، تولید و مصرف مواد غذایی را به هم مرتبط و محدودیتهای واردات و صادرات مواد غذایی را به حداقل می‌رساند. این تحقیق یک پژوهش تحلیلی-توصیفی است که برای انجام آن از مدل اقتصادسنجی پنل‌دیتا نامتوازن و از آزمون‌های متناسب با اطلاعات و داده‌های گردآوری شده بهره‌گیری شد. جهت تخمین مدل، تحلیل داده‌ها، برآورد، بررسی و آزمون فرضیات مطرح‌شده از نرم‌افزار Eviews10، استفاده گردید. نتایج این پژوهش، وجود رابطه مثبت و معنی‌دار درجه آزادسازی تجاری، ارزش افزوده کشاورزی، درآمد نفتی و جمعیت روستایی بر امنیت غذایی را تایید کرد. اما بین متغیر بیکاری و امنیت غذایی رابطه منفی و معنی‌داری را نشان داد. یافته‌های حاصل از برآورد و آزمون‌های مدل نشان داد که مدل تخمین‌زده‌ شده از برازش نسبتاً بالایی برخوردار است.  UR - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_81824.html L1 - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_81824_43c3b0fa5a8531710e3c23d890c91c0d.pdf ER -