TY - JOUR ID - 76557 TI - شناسایی مولفه‌های اثرگذار بر سهم مواد‌غذایی در مخارج خانوارهای شهری و روستایی در ایران JO - تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران JA - IJAEDR LA - fa SN - 2008-4838 AU - فارسی علی آبادی, محمد مهدی AU - دانشور کاخکی, محمود AU - صبوحی, محمود AU - دوراندیش, آرش AU - آماده, حمید AD - دانشجوی دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد، ایران AD - استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 2 SP - 217 EP - 230 KW - تنوع رژیم غذایی KW - قانون انگل KW - داده‌های پانل KW - رگرسیون چندک DO - 10.22059/ijaedr.2019.286053.668792 N2 - در مطالعه حاضر، تاثیر مصرف گروه‌های مختلف غذایی و عوامل اقتصادی و اجتماعی بر روی سهم مواد غذایی در مخارج خانوار در مناطق شهری و روستایی با استفاده از روش رگرسیون چندک پانل مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان داد، اثر‌گذاری مولفه‌های اقتصادی و اجتماعی و مصرف گروه‌های غذایی در خانوار در قسمت‌های مختلف توزیع متفاوت است. متغیر‌های اقتصادی اجتماعی مانند درآمد، نرخ باسوادی و بعد خانوار بیشترین تاثیر را بر روی سهم مواد غذایی در مخارج خانوار دارند. در بین گروه‌های غذایی، در مناطق روستایی گروه‌های غلات و محصولات لبنی و در مناطق شهری گروه‌های غلات و سبزیجات تاثیری قابل توجهی بر مخارج خانوار ندارند. اما مصرف گروه‌هایی مانند روغن نباتی و گوشت در مناطق روستایی و شهری نقش موثری در افزایش سهم مواد غذایی در مخارج خانوار دارد. بر این اساس، اتخاذ سیاست‌هایی که منجر به افزایش درآمد خانوار و ثبات نسبی قیمت مواد­غذایی شود می‌تواند در بهبود دسترسی اقتصادی خانوار به مواد­غذایی مؤثر باشد. همچنین، در مناطق روستایی راهکارهایی که باعث بهبود و تداوم تولید محصولات لبنی و سبزیجات در سطح خانوار شود و در مناطق شهری ترویج مصرف سبزیجات می‌تواند بدون اثر‌گذاری قابل توجه بر مخارج مواد غذایی خانوار افزایش تنوع در رژیم غذایی و در نتیجه، بهبود امنیت غذایی را به دنبال داشته باشد. UR - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_76557.html L1 - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_76557_f2fa63cff182c7802e564fe146198316.pdf ER -