TY - JOUR ID - 53171 TI - کاربرد مدل‌های سیستمی در تحلیل تقاضای کالاهای خوراکی در ایران JO - تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران JA - IJAEDR LA - fa SN - 2008-4838 AU - حسین زاد, جواد AU - سهرابی اطهر, فاطمه AU - دشتی, قادر AU - قهرمانزاده, محمد AD - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه تبریز AD - کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ت بریز Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 45 IS - 3 SP - 545 EP - 554 KW - سیستم‌های تقاضا KW - سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل معکوس KW - کشش‌های مقداری KW - گروه‌های اصلی کالاهای خوراکی DO - 10.22059/ijaedr.2014.53171 N2 -       در این تحقیق، رفتار مصرفی خانوارهای شهری کل کشور برای هشت گروه اصلی کالاهای خوراکی تحلیل شد که شامل غلات و فراورده‌های آن، انواع گوشت، شیر و فراورده‌های آن و تخم‌مرغ، میوه و سبزی‌ها، روغن‌ها و کره، نوشیدنی‌ها، حبوبات و خشکبار هستند. برای نیل به این هدف با استفاده از داده‌های سری زمانی مربوط به سال 1353- 1386 انواع سیستم‌های انعطاف‌پذیر تقاضا مانند سیستم تقاضای مخارج درجه دوم، سیستم تقاضای روتردام، سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل، سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل درجه دوم، سیستم تقاضای معکوس تقریباً ایده‌آل و یک سیستم هیبرید تقاضاCBS  با استفاده از روش رگرسیون‌های به ظاهر نامرتبط برآورد شدند که با مقایسة آن‌ها از طریق آزمون‌های آماری و معیارهای اقتصادسنجی، سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل معکوس به عنوان مدل برتر انتخاب شد. نتایج نشان داد که در میان اقلام غذایی، لبنیات کمترین و گوشت بیشترین کشش‌های مقداری را دارند و کشش مقیاس گوشت و خشکبار از سایر گروه‌ها پایین‌تر بوده که بیانگر لوکس‌بودن این کالاهاست. همچنین، نتایج بیان‌کنندة این است که گوشت با غلات و شیر با دیگر آشامیدنی‌ها رابطة جانشینی و غلات با خشکبار و روغن رابطة مکملی دارد. UR - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_53171.html L1 - https://ijaedr.ut.ac.ir/article_53171_7916a73cfcc92ac2d24f45c04b5a946c.pdf ER -