%0 Journal Article %T تحلیل عوامل موثر بر ضریب خودکفایی گندم در ایران %J تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2008-4838 %A فتاحی اردکانی, احمد %A احمدی, زهرا %A فهرستی ثانی, مسعود %A نشاط, اکرم %D 2021 %\ 12/22/2021 %V 52 %N 4 %P 731-741 %! تحلیل عوامل موثر بر ضریب خودکفایی گندم در ایران %K تسهیلات %K ضریب مکانیزاسیون %K قیمت تضمینی %K الگوی خود توضیح‌برداری %R 10.22059/ijaedr.2021.319026.669012 %X موضوع خودکفایی مواد­غذایی یکی از مباحث مهم و راهبردی در کشورمان است. با مطرح‌شدن الگوی اقتصاد مقاومتی در سال‌های اخیر، اهمیت این امر بیشتر شده است. خودکفایی در تولیدات محصولات کشاورزی و به‌ویژه گندم به‌عنوان اساسی‌ترین محصول مورد نیاز جامعه اهمیت زیادی دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی عوامل موثر بر ضریب خودکفایی گندم ایران با توجه به اقتصاد مقاومتی طی دوره زمانی 96-1368 در ایران، با استفاده از الگوی خود توضیح‌برداری (VAR) است. نتایج حاصل از برآورد الگوی خود توضیح‌برداری نشان می‌دهد، متغیرهای ارزش‌افزوده بخش کشاورزی (به‌عنوان شاخص اقتصاد مقاومتی)، ضریب مکانیزاسیون بخش کشاورزی، نرخ تسهیلات بانک کشاورزی و قیمت تضمینی گندم دارای تأثیر مثبت و معناداری بر روی ضریب خودکفایی گندم هستند و بین ضریب خودکفایی و ارزش‌افزوده بخش کشاورزی رابطه علیّت و مثبت وجود دارد. همچنین، تغییر از طرف متغیر ارزش‌افزوده بر ضریب خودکفایی در طول یک دوره ده ساله اثرات مثبت و کاهنده داشته و در پایان شوک با کمی تأثیر کاهشی در منطقه متبت اثر این شوک تعدیل می‌شود. بنابراین، با توجه به مثبت‌شدن رابطه بین ضریب خودکفایی و ارزش‌افزوده به‌عنوان شاخص اقتصاد مقاومتی، پیشنهاد می‌شود، تسهیلات و اعتبارات مورد نیاز جهت طرح ارتقای ضریب خودکفایی گندم، افزایش یابد. %U https://ijaedr.ut.ac.ir/article_84764_3cb3ba65d29aaa7e7d86fdf6dc3eedc2.pdf