%0 Journal Article %T تجارت جهانی و خودکفایی گندم در جهان %J تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2008-4838 %A نصابیان, شهریار %A محرابیان, آزاده %A شکاریان, هما %D 2016 %\ 03/20/2016 %V 47 %N 1 %P 93-107 %! تجارت جهانی و خودکفایی گندم در جهان %K تجارت جهانی %K خودکفایی گندم %K تابع تولید %K مشاهدات ترکیبی %R 10.22059/ijaedr.2016.58836 %X بخش کشاورزی یکی از مهم­ترین بخش­های اقتصاد محسوب می­شود، از این رو خودکفایی در این بخش بسیار حایز اهمیت است. مقاله‌ حاضر به دنبال مطالعه اثرات تأسیس سازمان تجارت جهانی در سال 1995 بر خودکفایی تولید گندم پنج قاره جهان می­باشد و از آن‌جایی که تجزیه و تحلیل کمی تولید از طریق مقدار بهینه عوامل تولید در کشاورزی، از لوازم اصلی نیل به خودکفایی است، مقایسه تطبیقی سهم عوامل تولید گندم جهان، قبل و بعد از تأسیس سازمان تجارت جهانی از دیگر اهداف مورد بررسی می­باشد. از این رو برای دسترسی به اثرات نهاده‌ها، دو تابع تولید کاب و داگلاس طی سال‌های 1995-1981 و2010- 1996 برای کشور­های تولیدکننده گندم جهان به روش داده­های تابلویی برآورد گردیده است. نتایج نشان داد، طی دوره 30 ساله 2010-1980، روند خودکفایی تولید گندم سه قاره آفریقا، آمریکا و آسیا، از ثبات برخوردار بوده است، در حالی که  تأسیس WTO منجر به افزایش اندک در خودکفایی گندم قاره اروپا و کاهش نوسانات خودکفایی گندم قاره اقیانوسیه گردیده است. هم‌چنین، مشخص گردید که بذر مصرفی گندم قبل از تجارت جهانی و کود شیمیایی بعد از تجارت جهانی بیشترین اثرگذاری را بر عملکرد در هکتار گندم داشته­اند و سهم نهاده نیروی انسانی بعد از تجارت جهانی کاهش و بهره­وری این نهاده افزایش یافته است. %U https://ijaedr.ut.ac.ir/article_58836_bd7a5b0b49545f38881b38d34c1c1264.pdf