@article { author = {Farzam, Mahrooz and Omidi Najafabadi, Maryam and Lashgarara, Farhad and Farajollah Hosseini, Seyed Jamal}, title = {Designing a Model of the Urban Agricultural Effect on Food Security (Case Study: 22 Districts of Tehran Metropolis)}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {54}, number = {1}, pages = {165-183}, year = {2023}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {10.22059/ijaedr.2022.346061.669160}, abstract = {The world today is facing the problems of population increase, urbanization, increasing need for food, decreasing water resources and environmental destruction. Urban agriculture, as a part of urban activities, is considered an opportunity to make positive changes in the world's food system and produce high-quality food. Therefore, the current research was conducted with the aim of designing a model of the urban agricultural effect on food security in tehran metropolis. The statistical population of the research consists of all learners participating in the urban agriculture training courses organized by the General Department of Education of the 22 districts of Tehran in 2018 (N = 726). The sample size was determined by using Cochran's formula, 164 people, and stratified random method with proportional assignment (according to the areas where they work among the 22 areas of Tehran municipality) was used for sampling. Data analysis was done using Smart PLS3 software.  According to the calculated indicators, the reliability and validity of the model were confirmed. The results showed that based on the model of the effect of urban agriculture on food security in Tehran city, urban agriculture explains a total of 0.85 of the dependent variable changes in food security. Also, the results of the investigation of the components of the dimensions of urban agriculture and food security indicate that the dimension of urban agriculture is, in order, of economic (β=0.975), environmental (β=0.967), social (β=0.963) and psychomotor functions, respectively. (β=0.851), is affected. that the aforementioned functions are considered to be the explanations of urban agriculture in Tehran Metropolis and have a significant effect on this phenomenon. The components of food security include access (β=0.970), use (β=0.969), sustainability (β=0.952), availability (β=0.939), and safety (β=0.914), which have the greatest effect on food security in order of priority.}, keywords = {Urban Agriculture,Sustainable Development,Sustainable urban development,Food security}, title_fa = {طراحی الگوی تأثیر کشاورزی‌شهری بر امنیت‌غذایی (مورد مطالعه: مناطق 22 گانه کلان-شهر تهران)}, abstract_fa = {جهان‌امروز با مشکلات افزایش‌جمعیت، شهرنشینی، افزایش نیاز به غذا، کاهش منابع‌آب و تخریب محیط‌زیست روبروست. کشاورزی‌شهری به‌عنوان بخشی از فعالیت‌های‌شهری، فرصتی برای ایجاد تغییرات‌مثبت در نظام‌غذایی جهان و تولید موادغذایی باکیفیت محسوب‌می‌گردد. از این‌رو تحقیق‌حاضر با هدف طراحی‌الگوی تأثیر ‌کشاورزی‌شهری بر امنیت‌غذایی در کلان‌شهر تهران انجام‌شد. جامعه‌آماری تحقیق را تمام فراگیران شرکت‌کننده در دوره‌های‌آموزشی کشاورزی‌شهری برگزارشده توسط اداره‌کل آموزش شهرداری‌های مناطق 22گانه تهران در سال 1398، تشکیل می-دهند(726=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول‌کوکران، 164نفر تعیین و برای نمونه‌‌گیری از روش تصادفی‌‌طبقه‌ای با انتساب‌متناسب(برحسب مناطق محل‌فعالیت آنان در بین مناطق 22گانه شهرداری‌تهران) استفاده‌شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با بهره‌گیری از نرم‌افزار SMART PLS3 صورت‌گرفت. باتوجه به شاخص‌های محاسبه‌شده، پایایی و روایی مدل تأییدگردید. نتایج نشان‌داد که براساس مدل تأثیر ‌کشاورزی‌شهری بر امنیت‌غذایی در کلان‌شهرتهران، کشاورزی‌شهری درمجموع 85/0 از تغییرات متغیروابسته امنیت‌غذایی را تبیین‌می‌کنند. همچنین نتایج بررسی مؤلفه‌های تشکیل-دهنده‌ی ابعاد کشاورزی‌شهری و امنیت‌غذایی حاکی‌از آن است که بعد‌کشاورزی‌شهری خود به‌ترتیب از کارکردهای اقتصادی (975/0=β)، زیست‌‌محیطی (967/0=β)، اجتماعی (963/0=β) و روانی-حرکتی‌ (851/0=β)، تأثیرمی‌پذیرد که کارکردهای مزبور به‌عنوان تبیین‌کننده‌های کشاورزی‌شهری در کلان‌شهرتهران محسوب شده و تأثیر معناداری بر این‌پدیده می‌گذارند. مؤلفه‌های تشکیل‌دهنده‌ی امنیت‌غذایی نیز شامل دسترسی (970/0=β)، استفاده (969/0=β)، پایداری (952/0=β)، موجودبودن (939/0=β)، و ایمنی (914/0=β)، می‌باشند که به‌ترتیب اولویت بر امنیت‌غذایی تأثیر می‌گذارند.}, keywords_fa = {کشاورزی شهری,توسعه پایدار,توسعه پایدار شهری,امنیت غذایی}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_90171.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_90171_81f2f0b18781e6602597ddacc8dcd0b6.pdf} }