@article { author = {Pakravan Charvadeh, Mohammad Reza}, title = {Assessing the situation of food security of Afghan refugee households in Southern areas in Tehran province}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {51}, number = {3}, pages = {469-485}, year = {2020}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {10.22059/ijaedr.2020.289590.668816}, abstract = {Nowadays, the issue of providing food security of vulnerable groups is one of the ‎formidable challenges at the international level. Refugees as one of these vulnerable ‎groups are always considered by governments and improving the situation of their food ‎security is substantial in many developed and developing countries. In this study, the ‎situation of food security of Afghan refugees was assessed in Southern areas in Tehran ‎province, 2018-2019. The needed data was collected via filling out the HFIAS questionnaire and ‎the questions related to socio-economic factors. The results showed that 88.7% of ‎Afghan refugee households face food insecurity in the target areas and prevailing ‎moderate food insecurity is more than mild and severe level (40.7%). The age of headed-‎household, heads' occupation (permanent or seasonal job), income groups (medium and ‎high level of income), the number of employed members, and personal saving are ‎inversely and significantly associated with food insecurity. On the other hand, having a ‎child greater than 18 years old, the number of male children, and head's smoking have ‎a direct and significant association with food insecurity among Afghan refugee ‎household. Therefore, attending to socio-economic factors which were confirmed their ‎significant association with food insecurity in this study is important. Developing ‎employment opportunities, making easier access to banking facilities, the needed ‎education in the line of reducing the consumption of cigarette and decreasing the limited ‎access to the job market are suggestable.}, keywords = {Food security,Afghan refugees,Socio-economic Factors,Tehran,Iran}, title_fa = {ارزیابی وضعیت امنیت غذایی خانوارهای پناهندة افغان در مناطق جنوب استان تهران}, abstract_fa = {امروزه، موضوع تامین امنیت غذایی گروه­های آسیب­پذیر یکی از مهم­ترین چالش­ها در سطح بین­المللی محسوب می­شود. پناهندگان، به­عنوان یکی از این گروه­های آسیب­پذیر، همواره مورد توجه دولت­ها بوده و بهبود وضعیت امنیت غذایی آنان در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته اهمیت بسزایی دارد. در مطالعة پیش­رو، وضعیت امنیت غذایی پناهندگان افغان در مناطق جنوب تهران و عوامل موثر بر آن در سال 98-1397 بررسی شد. داده­های موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامة استاندارد HFIAS و پرسش­های مرتبط با متغیرهای اقتصادی-اجتماعی جمع­آوری شد. به­منظور بررسی ارتباط بین عوامل اقتصادی-اجتماعی از روش رگرسیون لاجستیک استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که 7/88 درصد از پناهندگان افغان در منطقة هدف با ناامنی غذایی مواجه هستند و شیوع ناامنی غذایی متوسط (7/40 درصد) بیش از حالت خفیف و شدید است. همچنین، برآورد مدل رگرسیون لاجستیک نشان داد که متغیرهای سن سرپرست خانوار، اشتغال سرپرست خانوار (دائم یا فصلی)، گروه درآمدی (گروه­های درآمدی متوسط و زیاد)، تعداد شاغلین و پس­انداز شخصی ارتباط معکوس و معناداری با شیوع ناامنی غذایی در بین خانوارهای پناهندة افغانی دارند. در طرف مقابل، متغیرهای دارای بودن فرزند بزرگتر از 18 سال، تعداد فرزند پسر و مصرف دخانیات ارتباط مستقیم و معناداری با شیوع ناامنی غذایی دارند. در نتیجه، بر اساس مطالعه متغیرهای اجتماعی- اقتصادی  بین این متغیرها و سطح ناامنی غذایی خانوارهای پناهندة افغان و ارتباط معنی‌داری وجود دارد. همچنین، بر اساس یافته‌ها، می‌توان توسعة فرصت­های شغلی، تسهیل دسترسی به امکانات بانکی کشور، آموزش­های لازم در جهت کاهش مصرف دخانیات و کاهش محدودیت­های شغلی را پیشنهاد نمود.}, keywords_fa = {امنیت غذایی,پناهندة افغان,متغیرهای اقتصادی-اجتماعی,تهران,ایران}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_77661.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_77661_881ff4b46b3971d68f87a9dfdc269aa4.pdf} }