@article { author = {Mafee, Hasan and Saleh, Iraj and Hosseini, Seyed Safdar}, title = {Estimating the Willingness-To-Pay for Organic Products: (A Case Study of Vegetable and Cucumber in Gilan and Tehran Provinces)}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {43}, number = {1}, pages = {11-18}, year = {2012}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {10.22059/ijaedr.2012.30441}, abstract = {Realizing that there is no specific market for organic products in Iran, in this study it is tried to estimate the costs involved in organic productions by means of Contingent Valuation Method and through Willingness-to-Pay estimation approach. Towards this end 219 and 209 Double-Bounded dichotomous questionnaires were developed (for cucumber in Tehran Province and for vegetables in Gilan Province respectively). Logit Model was utilized to assess the Individual Willingness-to-Pay, while the parameters of model being estimated through Maximum Likelihood method. Results indicated that form amongst the variables of the model, income and cancer record appearing in the relations exerted significant positive effects on willingness to pay for organic cucumber. The average willingness to pay by the questioned people per kilogram of organic cucumber and a kg of organic vegetables were estimated as 12200 and 17238 Rials, respectively. Since the price as based on willingness to pay per kilogram may not cover the production costs of organic crops, it seems necessary that the government steps forward to provide some support policies like paying green subsidy to farmers. In addition, for establishing the organic (biologic) agriculture system in the country, there should exist appropriate programs to provide supply security in distribution network along with the promotion of the production of these commodities, because it is evident and inevitable to economize organic agriculture if it is to develop, expand, and flourish.}, keywords = {contingent valuation,Cucumber.,Logit Model,Organic (biologic) products,Willingness to Pay}, title_fa = {برآورد میزان تمایل به پرداخت برای محصولات ارگانیک (مطالعه موردی خیار در استان تهران و سبزیجات در استان گیلان)}, abstract_fa = {با توجه به عدم وجود بازار مشخصی برای محصولات ارگانیک در ایران، این مطالعه با بکارگیری رهیافت ارزش‌گذاری مشروط و روش برآورد میزان تمایل به پرداخت به تعیین ارزش محصولات ارگانیک می‌پردازد. برای اندازه‌گیری میزان تمایل به پرداخت افراد برای محصول خیار در استان تهران از 219 پرسش‌نامه و برای محصول سبزیجات در استان گیلان از 209 پرسش‌نامه انتخاب دوتایی دوگانه و مدل لوجیت استفاده شده و بر اساس روش حداکثر درستنمایی، پارامترهای الگو برآورد شدند. از میان متغیرهای مورد مطالعه، متغیر درآمد و سابقه ابتلا به سرطان در میان اقوام، اثر مثبت معنی داری بر میزان تمایل به پرداخت برای خیار ارگانیک داشتند. متوسط تمایل به پرداخت افراد برای خرید هر کیلوگرم محصول خیار ارگانیک، 12200 ریال و برای هر کیلوگرم سبزیجات ارگانیک 17238 ریال برآورد شد. به دلیل آن که ممکن است این مقدار تمایل به پرداخت، جبران هزینه‌های تولید هر کیلوگرم محصول ارگانیک را ننماید، حمایت‌های دولت از قبیل پرداخت یارانة سبز به کشاورزان ضروری به نظر می‌رسد. برای پایه‌گذاری سیستم کشاورزی ارگانیک (زیستی) در ایران همزمان با توسعه تولید این محصولات در مورد ایجاد زمینه‌های عرضه مطمئن در شبکه توزیع نیز باید برنامه‌ریزی لازم صورت گیرد زیرا اقتصادی کردن کشاورزی زیستی برای توسعه و گسترش آن ضروری است.}, keywords_fa = {}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_30441.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_30441_b7e3f317cc55040fce33090664900c9b.pdf} }