@article { author = {Fallah Haghighi, Negin and Rezvanfar, Ahmad and Kalantari, Khalil and Razavi, Seyed Mostafa}, title = {An Investigation of the Entrepreneurial Characteristics Prevailent among the Students of the University College of Agriculture, University of Tehran}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {42-2}, number = {3}, pages = {357-366}, year = {2012}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {10.22059/ijaedr.2012.24809}, abstract = {The purpose followed in this study was to investigate entrepreneurial characteristics prevailent among the Students of University College of Agriculture, University of Tehran carried out through a descriptive-survey method. The research population consisted of students of the University College of Agriculture, University of Tehran from among whom 123 were selected through Stratified Random Sampling method. The instrument of research was questionnaire the reliability of which was assessed through Cronbach's Alpha coefficient found as equal to 0.80. The validity of the questionnaire was confirmed by judgement of a panel of faculty members of the University College of Agriculture and Entrepreneurship Faculties of Tehran University. Data analysis was accomplished, using SPSS software. The results revealed that around 70 percent of students benefited from high and moderate levels of Entrepreneurial Spirit. The need for achievement, internal locus of control, risk-taking and creativity among most of the students stood at high level but the levels of ambiguity tolerance was rated as low. There were significant differences observed between male and female students, they differently benefiting from creativity and ambiguity tolerance. Male students possessed a higher level of entrepreneurial spirit females. Also, entrepreneurial spirit in postgraduate students stood at a higher level, in comparison with undergrakuate and graduate students. There was no significant relationship observed between students' age and their entrepreneurial spirit.}, keywords = {Ambiguity tolerance,Creativity,entrepreneurial characteristics,Internal locus,Need for Achievement,Risk-taking}, title_fa = {بررسی خصوصیات کارآفرینانه دانشجویان پردیس کشاورزی دانشگاه تهران}, abstract_fa = {هدف این پژوهش بررسی خصوصیات کارآفرینانه دانشجویان پردیس کشاورزی دانشگاه تهران بود که در چهارچوب پژوهش‌های توصیفی ـ پیمایشی به انجام رسید. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان پردیس کشاورزی دانشگاه تهران بودند که 123 نفر از آنان با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برآورد شد که مقدار آن 80/0 بود. روایی پرسشنامه با بررسی نظرات اساتید پردیس کشاورزی و دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS انجام گرفت. نتایج حاکی از آن بود که حدود 70 درصد از دانشجویان دارای روحیه کارآفرینی بالا و متوسط بودند و انگیزه پیشرفت، کنترل درونی، ریسک‌پذیری و خلاقیت دانشجویان در سطح بالایی قرار داشت، ولی تحمل ابهام در سطح پایینی بود. دانشجویان دختر و پسر از نظر خلاقیت و تحمل‌ابهام با یکدیگر تفاوت داشته و پسران از روحیه کارآفرینی بالاتری نسبت به دختران برخوردار بودند. همچنین روحیه کارآفرینی دانشجویان دکتری نسبت به دانشجویان کارشناسی و کارشناسی‌ارشد بالاتر بود. بین سن و روحیه کارآفرینی رابطه معنی‌داری یافت نشد.}, keywords_fa = {تحمل‌ابهام,خصوصیات کارآفرینانه,خلاقیت,ریسک‌پذیری,کنترل درونی,نیاز به پیشرفت}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_24809.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_24809_a6571ad3afca0387e32efd67cb709d73.pdf} }