@article { author = {Davoodi, Hanieh and Maghsoudi, Tahmasb}, title = {Analysis of Potato Growers’ Knowledge about Sustainable Agriculture in Shushtar Township}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {42}, number = {2}, pages = {265-274}, year = {2012}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {}, abstract = {The sustainability of farming system is among the serious issues that has attracted the attention of many researchers in recent years. Therefore, an investigation of farmers’ knowledge about sustainable agriculture is important, if sustainable development is to be achieved. The purpose of this descriptive correlational research was to determine the knowledge level of potato growers in Shushtar Township and to evaluate factors affecting the knowledge of sustainable agriculture. The statistical population of this study consisted of 4200 potato growers in Shushtar township. 137 potato growers were selected through multistage sampling method. A panel of experts including faculty members with an expertise in agronomy, agricultural extension and agricultural economy approved the validity of the questionnaire. Cronbach’s alpha was calculated for the attitude scale (0.79) and also for the knowledge scale (0.85) in a pilot study. The results showed that potato growers’ knowledge and attitude are both at a moderate level. The majority of the respondents reported a medium level of sustainability in their farming system. Also, there exist positive and significant correlations between age, farming experience, membership in a cooperative, type of farming system, type of cultivation, landholding size, land allocated to growing potato, total production, attitude, level of sustainability and knowledge of sustainable agriculture. The results of a multiple regression analysis revealed that attitude toward sustainable agriculture, experience, age, total potato production and type of faming system could explain about 47 percent of the variance of knowledge about sustainable agriculture.}, keywords = {agricultural sustainability,Knowledge,Regression.,Sustainable Development}, title_fa = {بررسی دانش کشاورزی پایدار در بین سیب زمینی‌کاران شهرستان شوشتر}, abstract_fa = {پایداری واحدهای بهره برداری از جمله موضوعات جدی است که در سالیان اخیر توجه بسیاری محققان را به خود جلب کرده است. بررسی میزان دانش کشاورزان در مورد کشاورزی پایدار یک عامل تعیین کننده در پایداری واحدهای تولیدی می باشد. براین اساس این تحقیق توصیفی- همبستگی با هدف کلی ارزیابی میزان دانش کشاورزی پایدار کشاورزان سیب زمینی کار شهرستان شوشتر صورت گرفته است. جامعه آماری درتحقیق حاضر شامل 4200 سیب زمینی کار شهرستان شوشتر می‌باشد، که به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای 137 سیب زمینی کار انتخاب گردید. برای تعیین روایی از پانل متخصصان، شامل اعضای هیات علمی رشته های زراعت، ترویج، اقتصاد بدست آمد. به منظور بررسی معیار پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید، که میزان آن برای مقیاس نگرش(79/0) و برای مقیاس سنجش دانش(85/0) محاسبه گردید. نتایج بدست آمده نشان می دهد که سطح دانش کشاورزان درحد متوسطی قرار دارد و سطح بندی نگرش کشاورزان نشان می دهند که افراد نگرش متوسطی به کشاورزی پایدار دارند واکثر پاسخگویان از نظر پایداری کشت در سطح متوسط قرار دارند. نتایج بدست آمده از تحلیل همبستگی نشان می دهد که بین سن، سابقه کار کشاورزی، عضویت در تعاونی، نوع نظام زراعی، نوع زراعت، میزان زمین زراعی، میزان زمین زیرکشت سیب زمینی، میزان تولید کل، نگرش و سطح پایداری واحد بهره برداری و دانش کشاورزی پایدار رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. در این پژوهش برای پیش بینی تغییرات دانش کشاورزی پایدار از طریق متغیرهای مستقل از رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شده است. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که متغیر نگرش نسبت به کشاورزی پایدار، سابقه کار، سن کشاورزان، میزان تولید کل سیب زمینی و نوع نظام زراعی حدود 47 درصد از تغییرات متغیر دانش کشاورزی پایدار را تبیین می‌کند.}, keywords_fa = {تحلیل رگرسیونی,توسعه پایدار,دانش,کشاورزی پایدار}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_23702.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_23702_1fbb013e754b92656084a9ba9400041e.pdf} }