@article { author = {Sharifi, Omid and Rezaei, Rohollah and Boroomand, Naser}, title = {A Study of Factors Influencing Sustainability of Greenhouse Cultivation System in Jiroft and Kohnuj Region}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {42}, number = {1}, pages = {143-152}, year = {2011}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {}, abstract = {The main objective of this research was to study the factors affecting the sustainability level of greenhouse cultivation system in Jiroft and Kohnuj Region The research method of the study was a Descriptive-Correlational one. The statistical population of the study consisted of all the greenhouse owners in Jiroft and Kohnuj region in six rural districts (N=1862). According to the Cochran's Formula, sample size was obtained as 154 which was increased to 180 persons to further improve the accuracy. Stratified Random sampling method was employed to get access to samples and to have the questionnaires filled up. Data were collected through a questionnaire which was developed as based upon literature review and research objectives. The validity of the questionnaire was established by a panel of participants, all experts in the research area. A pilot study (including 30 individuals, out of the main sample) was conducted to establish the reliability of the instrument. Cronbach's Alpha's coefficient for the main scales of the questionnaire was estimated as more than 0.75, indicating the adequate reliability of the questionnaire. The descriptive results revealed that about 11.31, 49.56 and 39.13% of the greenhouse cultivations were sustainable, relatively sustainable vs. unsustainable, respectively. The results of regression analysis indicated that 53.9% of the variances of the dependent variable (sustainability level of greenhouse cultivation) was explained by the five variables of: sustainable agricultural knowledge, level of education, attitudes towards sustainable agriculture, attendance of courses in education and extension as well as greenhouse cultivation.}, keywords = {Jiroft and Kohnuj Region,Sustainability of greenhouse cultivation.,Sustainable agriculture}, title_fa = {بررسی عوامل مؤثر بر پایداری نظام کشت گلخانه ای در منطقه جیرفت و کهنوج}, abstract_fa = {این تحقیق با هدف بررسی عوامل مؤثر بر پایداری نظام کشت گلخانه‌ای در منطقه جیرفت و کهنوج صورت پذیرفت. از نظر روش پژوهش، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی محسوب می‌شود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی گلخانه‌داران منطقه جیرفت و کهنوج در شش دهستان بود (1862N=). با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه 154 نفر بدست آمد که برای افزایش دقت به 180 نفر افزایش یافت. برای دستیابی به نمونه‌ها و تکمیل پرسشنامه‌ها، از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای با اختصاص متناسب بهره گرفته شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌ای که از طریق بررسی منابع و بر اساس اهداف تحقیق تدوین گردیده بود، گردآوری شدند. اعتبار پرسشنامه با پانل متخصصان و کارشناسان در زمینه موضوع مورد پژوهش مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق پیش‌آزمون (30 نفر خارج از نمونه اصلی) انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس‌های اصلی پرسشنامه بیشتر از 75/0 بود که بیانگر قابلیت اعتماد مناسب ابزار تحقیق می‌باشد. نتایج آمار توصیفی نشان داد که به لحاظ پایداری کشت در حدود 31/11 درصد گلخانه‌های مورد مطالعه پایدار، 56/49 درصد نسبتاً پایدار و 13/39 درصد آنها ناپایدار می‌باشند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که در حدود 9/53 درصد از تغییرات سطح پایداری کشت گلخانه‌ای را پنج متغیر سطح دانش کشاورزی پایدار، سطح تحصیلات، نگرش به کشاورزی پایدار، میزان شرکت در کلاس‌های آموزشی- ترویجی و سابقه فعالیت گلخانه‌ای تبیین می‌نمایند.}, keywords_fa = {پایداری کشت گلخانه‌ای,کشاورزی پایدار,منطقه جیرفت و کهنوج.}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_23234.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_23234_d20c529027d2264014e2100ae6945aa0.pdf} }