@article { author = {Pooratashi, Mahtab and Mokhtarnia, Mohammad}, title = {A Study of Factors Influencing Entrepreneurship of Agricultural Graduates from viewpoint of Faculty Members of University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {40}, number = {2}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {}, abstract = {A glance at rapid change in societies and the trend of global progress along with development and the necessity to go along in – direction with this growth, demanstrate the value of Entrepreneurship more than any other time. The purpose of this research was to study factors influencing entrepreneurship of agricultural graduates as viewed from viewpoint of the faculty members. Survey method was employed as means of gathering data. The statistical population of this study included the faculty members of University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran (N=203) from whom a sample of 83 members was randomly selected. Reliability and validity of the instrument was determined through opinions of faculty members and application of Cronbach’s Alpha. The data were analyzed using SPSS software, version 11.5. The findings showed that the most important variables influencing entrepreneurship of agricultural graduates from faculty members’ viewpoint were motivation, creativity, and finance. Factor analysis showed that four most highly ranked factors influencing entrepreneurship of agricultural graduates were psychological, supportive services, educational, and business skills covering 28.76, 21.67, 18.91, and 18.76 percent of total variance (88.11%).}, keywords = {Agricultural,Entrepreneurship,Factor analysis.,Graduate,Higher Education}, title_fa = {بررسی عوامل مؤثر برکارآفرینی دانش‌آموختگان کشاورزی از دیدگاه اعضای هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع‌طبیعی دانشگاه تهران}, abstract_fa = {نگاهی به تغییرات سریع جوامع و روند رو به رشد و توسعه جهانی و ضرورت هماهنگی با این رشد، ارزش کارآفرینی را بیش از پیش افزایش داده است. تحقیق حاضر با استفاده از روش پیمایشی و با هدف بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی دانش‌آموختگان کشاورزی از دیدگاه اعضای هیات علمی انجام گردیده است. جامعه آماری تحقیق را اعضای هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع‌طبیعی دانشگاه تهران تشکیل دادند (203 =N) که تعداد 83 نفر از آن‌ها به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن براساس نظرخواهی از تعدادی از استادان و صاحبنظران در این زمینه تنظیم شد و برای تعیین پایایی ابزار تحقیق از روش آزمون مقدماتی استفاده شد که آلفای کرونباخ محاسبه شده مبین اعتبار مناسب برای گردآوری داده‌ها بود. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار آماریSPSS نسخه 5/11 استفاده شد. یافته‌های تحقیق نشان داد از دیدگاه اعضای هیات علمی، مهم‌ترین متغیرهای موثر بر کارآفرینی دانش‌آموختگان کشاورزی به ترتیب عبارت از داشتن انگیزه کافی، خلاقیت و نوآوری و تامین مالی بودند. با استفاده از تحلیل عاملی چهار عامل به عنوان عوامل موثر بر کارآفرینی دانش‌آموختگان کشاورزی شناسایی شدند. عامل اول با عنوان روانشناختی، عامل دوم با عنوان خدمات حمایتی، عامل سوم با عنوان تحصیلی و عامل چهارم با عنوان مهارت کسب و کار که به ترتیب 76/28، 67/21، 91/18 و 76/18 درصد واریانس کل (11/88 درصد) را تبیین کردند.}, keywords_fa = {Agricultural,Entrepreneurship,Factor analysis.,Graduate,Higher Education}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_20548.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_20548_371c5ba6368413205bc013ae9c592cc1.pdf} }