@article { author = {malek saeidi, hamid and Ajili, Abdolazim and Rezaei moghaddam, Korosh}, title = {Factors Affecting Knowledge of Agricultural Experts Toward Organic Farming in Jihad-e-Keshavarzi Organization, Khuzestan Province}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {40}, number = {2}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {}, abstract = {The undesirable negative consequences of conventional farming have lead to the need and emphasis for new sustainable agricultural production techniques. Organic farming has arisen to be considered as one of the sustainable agricultural systems. Agricultural experts play an important role in extension and spread of the system. The research goal is to investigate the effective factors on expert's knowledge toward organic farming. The survey was conducted using cluster random sampling among 114 agricultural experts in Khuzestan province. Questionnaire was employed for gathering data. The results indicated that access to agricultural and environmental information as well as the record of service have positive and direct effect on knowledge toward organic farming. Based on the results, variables of attitude towards health, attitude toward food supply within the framework of total environmental attitude, exert indirect effects on knowledge toward organic farming. The results of the research will be useful in directing the extension programs towards on improvement of knowledge and skill of agricultural experts as regards organic farming.}, keywords = {Khuzestan,Knowledge,organic farming,Social norm,Sustainable agriculture}, title_fa = {عوامل مؤثر بر دانش کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان نسبت به کشاورزی ارگانیک}, abstract_fa = {پیامدهای منفی کشاورزی متداول، باعث تأکیـد بر نیاز برای توسعه روش‌‌های کشاورزی پایدار شده است. کشاورزی ارگانیک به‌عنوان یکی از سیستم‌های کشاورزی پایدار مورد توجه قرار گرفته است. کارشناسان کشاورزی نقش مهمی در نشر آن بر عهده دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر دانش کارشناسان کشاورزی نسبت به کشاورزی ارگانیک انجام گردید. مطالعه به روش تحقیق پیمایشی و با استفاده از نمونه‌گیری خوشه‌ای در بین 114 کارشناس شاغل در سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان و با بکارگیری ابزار پرسشنامه انجام شد. نتایج نشان داد که دسترسی به اطلاعات کشاورزی- محیط‌زیست و سابقه کار تأثیر مستقیم، مثبت و معنی‌داری بر دانش کارشناسان نسبت به کشاورزی ارگانیک دارند. بر مبنای یافته‌ها متغیرهای نگرش نسبت به سلامتی و نگرش نسبت به تغذیه از طریق تأثیر بر نگرش کلی زیست‌محیطی افراد، سبب افزایش دانش نسبت به کشاورزی ارگانیک می‌شوند. دستاوردهای این پژوهش برای برنامه‌ریزی‌های ترویجی برای افزایش دانش و مهارت کارشناسان در این زمینه مفید واقع خواهد شد.}, keywords_fa = {Khuzestan,Knowledge,organic farming,Social norm,Sustainable agriculture}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_20545.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_20545_436a5c86d0b9e41d41315524b1a43afe.pdf} }