@article { author = {}, title = {Attitude of Wheat Producers, Bakers, and Consumers toward Factors Influencing Bread Losses}, journal = {Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research}, volume = {39}, number = {1}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4838}, eissn = {2423-785X}, doi = {}, abstract = {The purpose of this descriptive-survey research was to assess the attitude of the farmers, bakers and consumers toward cultural and social factors influencing wheat, flour, and bread losses. The population of the study was constituted of all the farmers, bakers and bread consumers in Tehran, Khuzestan, Golestan and Kermanshah provinces. A sample of 1500 farmers, 600 bakers, and 6000 consumers was selected using multi-stage stratified random sampling method. An instrument (questionnaire) was developed by the researcher to gather the required data. This instrument constituted of three sections as according to the purpose and objectives of the study. Based on the results, there was a positive attitude among farmers indicating that social and cultural factors do influence wheat losses. There were no relationship observed between age, educational level, and experience of farmers, and losses of wheat. In general, local leaders incurred less wheat losses than the other producers. The Results revealed that proficiency, positive attitude on bread, positively influence the prevention of flour and bread losses. Also, the perception of bakery workers toward bread as a holly gift does reduce losses. Consumers had correct understanding of bread value and the factors influencing its losses. Nevertheless, there was a positive relationship observed to be existing between educational level of households and their bread losses.}, keywords = {Attitude,Baker,Bread losses,Consumer,Social and cultural factors,Wheat producer}, title_fa = {نگرش گندم‌کاران، نانوایان و مصرف‌کنندگان نسبت به عوامل موثر بر کاهش ضایعات نان}, abstract_fa = {هدف کلی این مطالعه ی پژوهشی که با روش توصیفی ـ پیمایشی انجام شده است بررسی نگرش کنشگران تولید گندم، تولید نان و مصرف آن و عوامل فرهنگی و اجتماعی است که می‌تواند بر ضایعات گندم، آرد و نان موثر باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را گندمکاران، نانوایان و مصرف‌کنندگان نان در استانهای تهران، خوزستان، گلستان و کرمانشاه تشکیل دادند که اعضای نمونه با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای چند مرحله ای انتخاب شدند (1500 تولیدکننده، 600 نانوا و 6000 خانوار). ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه مخصوص گندمکاران، نانوایان و مصرف‌کنندگان نان بود که پس از اطمینان از روایی و پایایی آنها به روش مصاحبه حضوری تکمیل شد. براساس یافته‌ها، گندمکاران نگرش مثبتی نسبت به عوامل فرهنگی و اجتماعی دخیل در ضایعات گندم دارند. بین سن، سابقه کار و تحصیلات گندمکاران و میزان ضایعات گندم آنها رابطه‌ای مشاهده نشد. نانوایان معتقدند که اگر کارگر نانوایی و نانوا بر این باور باشند که باید به نان به عنوان یک نعمت الهی نگریست این باور باعث کاهش ضایعات آرد و نان در نانوایی می‌شود. ماهر بودن کارگر نانوایی و تناسب تخصص کارگران با نوع کار آنها در حد زیاد در کاهش ضایعات موثر است. نگرش نانوایان به نان نیز از عوامل دخیل در افزایش یا کاهش ضایعات نان محسوب می‌شود. مصرف‌کنندگان نان نگرش و ادراک درستی از عوامل موثر در ضایعات آن دارند. همچنین نتیجه این تحقیق نشان داد که هر چه سطح تحصیلات مردم بیشتر باشد ضایعات نان نیز بیشتر است. بر این اساس، بهترین راهکار برای کاهش ضایعات حاصل از عوامل فرهنگی و اجتماعی آموزش می‌باشد.}, keywords_fa = {ضایعات نان,عوامل اجتماعی و فرهنگی,گندمکار,مصرف کننده,نانوا,نگرش}, url = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_19887.html}, eprint = {https://ijaedr.ut.ac.ir/article_19887_69c14368fa6483629c59eb033fcc15c6.pdf} }